نورپردازی در دکوراسیون داخلی را میتوان به مانند روحی در نظر گرفت که در کالبدی بی جان دمیده میشود. تعادل، زیبایی، هماهنگی و هارمونی بین بافت و المان ها را بالانس میکند و در بزرگتر نشان دادن محیط نقش به سزایی دارد.
نورپردازی به مانند شمشیری دو دم است که در صورت استفاده صحیح بهترین و ظریف ترین نتیجه به شما خواهد داد که برق از چشمان هر بیننده ای میپراند. حال آنکه استفاده اشتباه و بدون داشتن زمینه علمی از آن میتواند دکوراسیون و فضایی بی روح، زننده و خسته کننده را به مخاطب القا کند.
نور یکی از مهمترین رکن های دکوراسیون داخلی هستش که هماهنگی نهایی را بین سایر المان ها برقرار میکند و باعث یکدست به نظر اومدن محیط و فضای داخلی میشود.
انواع نورپردازی در دکوراسیون داخلی
در مقوله نورپردازی ما دو نوع نور طبیعی و مصنوعی را داریم که هرکدام جایگاه خود را دارند و تا زمانی که محدودیت وجود نداشته باشد، اولویت بر استفاده از نور طبیعی است.
نور طبیعی
با هرچه ماشینی تر و مدرن تر شدن سبک زندگی ها، افراد مدت زمان بیشتری را در فضای داخل حضور دارند.
وظیفه یک دکوراتو، معمار و دکوراسیون کار این است که با توجه به این اصل تلاش کند با نورپردازی در دکوراسیون داخلی بر مبنای اصول علمی، میزان نور طبیعی محیط را بالانس نماید.
تحقیقات ثابت کرده که وجود نور طبیعی در محیط راندمان کاری را افزایش داده، چرخه طبیعی بدن را تنظیم میکند، به تولید ویتامین D در بدن کمک میکند.
میزان و حجم نور محیط را میتوان به وسیله انواع پرده و شیشه های مدرن تنظیم کرد تا مطمئن شد که مقدار بیش از اندازه نور وارد فضای داخلی نمیشود. بهتر است که نور به گونه ای مدیریت شود که مستقیم و با شدت وارد محیط نشود چراکه موجب ایجاد حسی خشن و ناخوشایند میشود.

نور مصنوعی
خود به 3 نوع تقسیم میشود که هر کدام از اهمیت ویژه ای برخوردار هستند و تعامل و استفاده صحیح از آنها در کنار یکدیگر موجب ایجاد تقارن و تعادل نورپردازی در دکوراسیون داخلی خواهد شد.
1- نور عمومی و محیطی
روشنایی کلی و میزان نور کلی محیط از این طریق تامین میشود. امروزه و با پیشرفت تکنولوژی از طریق سیستم های هوشمند سازی ساختمان میتوان میزان این بخش از نور را به راحتی کنترل کرد تا با حس لحظه ای شما در محیط هماهنگ شود.

2- نورپردازی تاکیدی
این نوع نورپردازی در دکوراسیون داخلی با هدف و تاکید بر روی یک المان خاص معماری و یا برعکس برداشتن توجه از یک قسمت در فضای خالی طراحی میشود. برای مثال میتوان تاکید بر یک دیوار را افزایش داد که بافت آن بیشتر به رخ کشیده شود. این نوع نور معمولا شامل یک محیط و بخشی از اتاق میشود و تاثیری بر روی نور محیطی و کلی ندارد. همچنین برای به رخ کشیدن یک تابلو نقاشی یا اثری هنری هم مورد استفاده قرار میگیرد.

3- نور نقطه ای
عموما در محیط های کاری و قسمتی که نیاز به تمرکز هست مورد استفاده قرار میگیرد. برای مثال بر روی میز کار یا میز غذاخوری میتوان از آنها استفاده کرد. این نوع نورپردازی در دکوراسیون داخلی عموما با نورپردازی تاکیدی برای حاصل شدن بهترین نتیجه تلفیق میشود.

اهمیت نورپردازی در دکوراسیون داخلی
بدون نورپردازی صحیح، معمار نمیتواند به ایده آل نهایی خود در فضای داخلی برسد. نورپردازی مناسب یک محیط گرم، خوش آمدگو و زنده را برای شما فراهم میکند. به همین دلیل نورپردازی از اصلی ترین ارکان دکوراسیون داخلی است که یک هارمونی و تعادل کلی را بین سبک، بافت، رنگ، لوازم و …. برقرار میکند.
خود ادوات و نوع لامپ ها نیز میبایست هماهنگ با سبک کلی دکوراسیون داخلی در نظر گرفته شود و نقش بسزایی در خلق جلوه های زیبا در فضای داخلی دارد.
مدیریت رنگ
نور پردازی مناسب در دکوراسیون داخلی میتواند رنگ ها را تشدید کند و یا اثرات یک رنگ خاص را کاهش دهد. رنگ های تیره محیط را کوچکتر و رنگ های روشن آن را بزرگتر نشان میدهند. ایجاد خطای دید در مورد سایز فضا رابطه مستقیم با میزان نور بازتابی از دیواره ها دارد.
برای مثال نورپردازی مستقیم و تاکیدی بر روی یک دیوار میتواند رنگ آن را ملایم تر نشان دهد.

کاربردی بودن
در کنار تمامی جنبه های ذکر شده در باب زیبایی شناسی و ایجاد هارمونی یک اصل خیلی مهم در نور پردازی وجود دارد و آن مقوله کاربردی بودن این آیتم در دکوراسیون کلی است.

برای مثال استفاده از نور طبیعی در فضای داخلی به دنبال کاهش مصرف انرژی است. استفاده از لوستر در فضای کوچک و بسته نه تنها کاربردی نیست بلکه مصرف بی رویه انرژی نیز دارد. در حالی که استفاده از همان لوستر در یک حال بزرگ و یا راهروی مجلل میتواند نور لازم برای محیط را تامین کند و در بزرگتر و پرشکوه تر نشان دادن فضا نقشی به سزا داشته باشد.
مبحث نورپردازی در دکوراسیون داخلی به قدری گسترده و پرجزییات است که در حوصله این مقاله نمیگنجد. در آینده به تک تک ارکان نورپردازی خواهیم پرداخت و سعی میکنیم هر نوع از نورپردازی را به تفکیک مورد بررسی قرار دهیم.
این مقاله برای شما چقدر کاربردی بوده ؟
بر روی ستاره ها کلیک کنید و امتیاز دهید
متوسط امتیاز : 3 / 5. تعداد امتیار ها 1
اولین نفری باشید که امتیاز می دهد