دکوراسیون داخلی به هنر و دانش تزئینات داخلی اشاره میکند. نمای داخلی یک ساختمان بیانگر طراحی دکوراسیون آن است که توسط طراح داخلی ساخته میشود. هرکسی که تابهحال خانه اش را تزئین کرده، در طراحی دکوراسیون منزل خود شرکت کرده است. اگر علاقمند به یادگیری مولفه های دکوراسیون داخلی هستید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید.

تفاوت بین طراح دکوراسیون و طراح داخلی چیست؟
هر کسی با اندک دانش و خلاقیتی که دارد می تواند طراحی دکوراسیون منزل خود را انجام دهد. علاقه به بازی با رنگ ها، پارچه ها، مبلمان و … کاری است لذت بخش که یک دکوراتور توانمند می تواند انجام دهد. از سوی دیگر باید بدانیم که بین دکوراتور و طراح داخلی تفاوت فاحشی وجود دارد. طراح داخلی جدای از اینکه به صورت حرفه ای فضای داخلی را طراحی می کند، از تحصیلات عالی برخوردار است. در واقع تحصیلات پل ارتباطی میان طراحی داخلی و دکوراسیون است.

دکوراسیون ایده آل با کمترین هزینه
در بازسازی یا تغییر معماری داخلی، دکوراسیون منزل یا محل کار و… جهت بدست آوردن بهترین نتیجه، لزوماً نباید از عناصر و متریالهای گرانقیمت استفاده کرد. گاهی با ایجاد یک هارمونی دقیق و هماهنگ بین مبلمان، رنگآمیزی فضا، کفپوش و سایر عناصر تزئینی ارزانقیمت میتوان زیباترین فضا را خلق کرد.

چگونه خودمان طراحی دکوراسیون منزل و یا محل کارمان را انجام دهیم؟
برای طراحی دکوراسیون منزل و یا طراحی داخلی محل کار خود باید از ۳ ویژگی مهم برخوردار باشیم:
۱- دانش کافی
هرکسی که بخواهد طراحی دکوراسیون منزل خود را انجام دهد، باید از دانش کافی در این زمینهها برخوردار باشد. اطلاعات دانش معماری، معماری داخلی و دکوراسیون در سطوح مقدماتی. آگاهی از چگونگی استفاده و نحوه بهره بردن از متریالهایی چون رنگ، مبلمان، عناصر دکوری و تزئینی و… که کاربرد اساسی در طراحی دکوراسیون داخلی دارند، بسیار مهم است.
۲– زیباییشناسی
واژه ی «زیباییشناسی» (استتیک) ریشه یونانی داشته و به معنای درک زیبایی است. معنای زیباییشناسی معماری داخلی یا دکوراسیون این است که چگونگی زیبایی محیط پیرامون و جایگاه شخص در محیط داخلی را به معنای واقعی درک کنیم.
۳- خلاقیت و ذوق هنری
خلاقیت اساس ناگسستنی هر هنر و هنرمندی است. از سوی دیگر جرقهی یک ایده ناب طراحی داخلی با خلاقیت کلید میخورد. ازآنجایی که طراحی دکوراسیون و طراحی داخلی ترکیبی از هنر و فن میباشد، بنابراین خلاقیت و نوآوری در طراحی دکوراسیون داخلی نقش بسیار مهمی را ایفا میکند.
باید بدانیم که هنر و خلاقیت هنری ذاتی است. این بدان معناست که هنر و خلاقیت از درون جوشش مییابد و صرفاً آموزشی نیست؛ اما کسانی که این ویژگی را ندارند میتوانند با کوشش و آموزش خلاقیت خود را پرورش دهند. معماری داخلی، طراحی داخلی و طراحی دکوراسیون داخلی هم مانند دیگر هنرها نیاز به خلاقیت و ذوق هنری دارد و خلاقیت مهمترین حسن یک طراح است.

تاکنون نکات اولیه دکوراسیون داخلی را مرور کردیم، در ادامه با اصول اصلی طراحی دکوراسیون داخلی آشنا می شویم.
اصول طراحی دکوراسیون داخلی که هر طراح داخلی باید بداند
در این بخش ما قصد داریم اصول طراحی دکوراسیون داخلی را بررسی کنیم. یک طراح داخلی و دکوراتور باید بهخوبی با این اصول آشنا باشد تا طراح موفقی بشود.
۱. اتحاد و همبستگی

اتحاد و همبستگی متریال ها در طراحی داخلی بر یکپارچگی و هماهنگی آنها تأکید دارد. تمام عناصر مورداستفاده در دکوراسیون داخلی مکمل یکدیگر هستند و بایستی هوشمندانه با یکدیگر ترکیب شوند.
۲. موازنه
تعادل و موازنه همواره زیباست. فصل بهار یکی از زیباترین فصل ها است و دلیل آن به جز سرسبزی و حیات دوباره کره زمین، وجود تمامی اجزا به شکل متعادل است. در این فصل هوا نه سرد است نه گرم و می توان موازنه را در تمامی اجزای محیط حس کرد. در فضای داخلی نیز برای حفظ اصول دکوراسیون داخلی، می بایست تعادل را در تمامی بخش های محیط حفظ کرد. به طور مثال اگر قصد استفاده از چندین رنگ را کنار یکدیگر دارید، مراقب استفاده افراطی از رنگ ها باشید.
قرار نیست از یک رنگ در 90 درصد بخش های خانه استفاده کنید و مابقی رنگ ها را در 10 درصد بقیه و در بخش کوچکی از فضا استفاده کنید. همچنین در عناصر تزئینی محیط هم می توان این اصول را در نظر گرفت. به طور مثال اگر شما عاشق گل های آپارتمانی و تزئینی هستید نیازی نیست پذیرایی خانه را به گلخانه شخصی خودتان تبدیل کنید. می توانید از گلدان هایتان در اتاقها، آشپزخانه و در دیگر بخش های خانه هم استفاده کنید تا تعادل و موازنه در این امر رعایت گردد. این امر در تمامی بخش ها مانند مبلمان، میز و صندلی ها، کاغذ دیواری و … نیز صدق می کند.

اصل تعادل در نظم متریالها یکی از فاکتورهای مهم است که برای رسیدن به اصل تعادل دیداری بکار میرود. تعادل تنها زمانی حاصل میشود که وزن بصری متریال ها و عناصر دیگر معماری داخلی به طور مساوی در فضا توزیع گردد.
۳. ریتم

احتمالا اصطلاح موسیقیایی ریتم را شنیده اید. ریتم همان رشته ای است که همه ی قطعات، پل ها و هم سرایی های یک آهنگ را به یکدیگر اتصال می دهد. ریتم در طراحی داخلی نیز با همین مفهوم مورد استفاده قرار میگیرد.
شاید چندان مورد توجه نباشد اما در واقع ریتم همان الگوی ملایمی است که همه ی عناصر طراحی را با هم مرتبط می سازد.
بسیاری بر این باورند که ریتم رمز یک طراحی موفق است و در واقع جلای به خصوصی در طراحی یک فضا به وجود می آورد و اگر طراحی شما دچار به هم ریختگی باشد می توانید پاسخ خود را از این طریق بیابید.
اصل ضرب اساساً نشاندهنده یک حرکت متصل بین متریال های مختلف دکوراسیون داخلی میباشد. این حرکت برای حفظ یک ضرب آهنگ بصری بین متریال هایی که وزنهای دیداری متفاوتی نسبت به یکدیگر دارند ایجاد میشود. این هماهنگی بهخصوص میبایست در طراحی دکوراسیون منزل رعایت شود.
۴. تأکید
دو سوالی که در مرحله برنامه ریزی طراحی، از کارفرمایان پرسیده می شود این است که: 1) میخواهید چه عنصری در فضا شاخص تر باشد؟ و 2) میخواهید چه عناصری پنهان شوند و یا کمتر جلب توجه کنند؟ این سوالات به طراحان کمک می کنند تا تصمیم بگیرند توجه مخاطب را به کدام بخش فضا جلب کنند و یا توجه شان را از کدام قسمت ها دور نمایند.
معمولا در طراحی فضاهای تجاری، مشتریان تمایل دارند توجه مخاطب به سمت محصولات و یا پیشخوان پذیرش جلب شود و در حالیکه درفضاهای مسکونی عناصری چون شومینه، اثری هنری، پله، سقف های بلند و یا پنجره های بزرگ با منظره ای زیبا بیشتر به عنوان نقطه ی کانونی فضا انتخاب می شوند.
ایجاد یک نقطه ی کانونی یا گاهی دو بخش شاخص شده در فضا، می تواند در ایجاد فضایی هیجان انگیز و جذاب موثر باشد به خصوص در طراحی فضاهای تجاری که تاکید روی محصول یا برند شرکت و تاثیر بر مخاطب بسیار حائز اهمیت است.

میتوان از عناصر طراحی مثل خط، نور، رنگ، بافت و تناسب و مقیاس برای تأکید استفاده کرد. مثلاً ایجاد روشنایی عمومی در فضا و ترکیب آن با نورهای موضعی میتواند بر عناصری خاص تأکید نماید. همچنین میتوانید با ایجاد بافتی جدید و شاخص، عناصری در ابعاد و مقیاس کوچکتر و متفاوت و یا عناصر خطی برای جهت دهی و تأکید روی نقاطی خاص در فضا استفاده نمایید.
۵. سایهروشن

کنتراست به تفاوت در درخشندگی یا رنگ اشیائی که احجام را از یکدیگر متمایز میسازد اشاره میکند. در طراحی دکوراسیون داخلی کنتراست را میتوان با دو عنصر به نامهای رنگ و جنس به دست آورد.
۶. رنگ و متریال

رنگ و متریال ویژگی اصلی دنیای ما است. رنگ همواره در فرآیند تکاملی انسان نقشی مهمی ایفا کرده و مینماید. هارمونی رنگ در طراحی داخلی و ترکیب آن در هر فضایی به اقتضای نوع کاربری و عملکرد آن متفاوت است و یک طراح داخلی باید بادانش کافی و خلاقیت هنری خود بهترین حالت ترکیب رنگ و متریال را برای هر فضایی بیافریند.
رنگبندی ورق های هایمچ
امروزه با پیشرفت تکنولوژی و تنوع در سلیقه ها تولید کنندگان محصولات مختلف، رنگ بندی های متنوعی را در کاتالوگ متریال خود قرار می دهند تا مصرف کننده بتواند با توجه به سبک و نوع دکوراسیون انتخابی رنگ مورد نظر خود را برگیزنند. به طور مثال حتی یک طراح قادر خواهد بود رنگ بندی متریال آشپزخانه خود مانند کانتر تاپ و دیوار پوش را از میان رنگ بندی های مختلف کورین ها و سایر محصولات قابل استفاده در آشپرخانه (مانند مارمونایت، SPL، سنگ طبیعی و…) انتخاب کند.
۷. مقیاس و تناسب

اصول مقیاس و تناسب، این اطمینان را حاصل میکنند که در یک فضا، اشیاء بهگونهای به نظر برسند که انگار به یکدیگر تعلق دارند. حجمها و متریالهای محیط داخلی با سه عنصر ابعاد، شکل و رنگ اشیا هماهنگ میگردند.
۸. جزئیات

جزئیات شبیه گیلاس بر روی بستنی هستند، ممکن است حجم بستنی بیشتر به نظر برسد اما بدون گیلاس کامل نیست. این مثال درباره طراحی دکوراسیون داخلی هم صدق میکند. مبلمان، لوازم دکوری و … جزئیاتی هستند که دکوراسیون منزل را کامل میکنند.
۹. هماهنگی معماری داخلی و دکوراسیون

طراح دکوراسیون میبایست اطلاعاتی درزمینهٔ معماری داخلی داشته باشد تا بتواند پلان، فرم و ساختارهای حجمی را با ایده دکوراسیون خود هماهنگ نماید. بهعنوانمثال در طراحی دکوراسیون منزل قرارگیری پنجره و روشنایی، دیوارها و فرمها نسبت به مبلمان، رنگها و … باید هوشمندانه و خلاقانه انجام شود تا هماهنگی لازم میان معماری داخلی و دکوراسیون ایجاد شود.

این مقاله برای شما چقدر کاربردی بوده ؟
بر روی ستاره ها کلیک کنید و امتیاز دهید
متوسط امتیاز : 0 / 5. تعداد امتیار ها 0
اولین نفری باشید که امتیاز می دهد